logo

Zanimljivosti iz povijesti Farkaševca

Iz povijesti Farkaševca

Nekoliko zanimljivih činjenica koje možda niste znali o Farkaševcu

img-25
1484.
godina

Prvi spomen Farkaševca

Ime naselja Farkaševac potječe od plemića Farkašija. Dr. J. Butorac navodi da se 1484.godine spominje Farkassowcz i pretpostavlja da se to ime odnosi na Farkaševac.

Porijeklo imena "Farkaševac"

Ime dolazi iz mađarskog jezika, a znači u korijenu vuk, izvedeno Vukovo. Naselje je sigurno postojalo u kasnom srednjem vijeku.

V. - XV.
stoljeće
img-25
img-25
oko 1550.
godine

Priključenje Vojnoj krajini

Polovinom XVI. stoljeća selo je stradalo od Turaka. Kasnije je obnovljeno i priključeno Vojnoj krajini.

Farkaševačka buna

20. rujna 1883. u Farkaševcu došlo je do poznate Farkaševačke bune. Te je godine došao neki «perovođa» iz županije radi nekakvih popisa. Vjerojatno se radilo o nekim popisima i obvezama koje su mještani morali davati novim vlastima. Naučeni na graničarska prava, graničari Farkaševca pobunili su se . Sam «perovođa» morao se povući u Križevce. Na kraju se «perovođa» vratio s pojačanjem. U tom okršaju je poginulo 6 seljaka, a više ih je ranjeno. Mir je uveden tek za dva dana, kada su iz Zagreba došle dvije satnije vojnika.

1883.
20. rujna
img-25
img-25
1830.
godina

Utemeljena škola

Prema školskoj spomenici “1830. godine utemeljena je opća pučka škola u ovome mjestu i to po nalogu regimente kojom je onda upravljao satnik Posavac, a uz bok mu je bio poručnik Maksim Poh.” Prvi učitelj bio je Mato Gredelj.

Još nekoliko riječi o školi

1891. godine učitelj Horvatić ovako piše o školi: "Čitava sgrada sastojala se je iz pljetera blatom omazana i pobieljena te z ritkom pokrivena. Prostorije su joj bile jedna soba za obuku, dve sobe za učitelja. Osim toga bijaše kuhinja, izba, te dva mala hodnika.Izgrađena je nova škola u koju idu učenici od prvog do osmog razreda.

1891.
godina
img-25
img-25
1993.
godina

Osnovana moderna Općina Farkaševac

Prostor koji danas obuhvaća Općina Farkaševac bio je u sastavu nekadašnje općine Vrbovec do 1993. godine, kada je prilikom promjene teritorijalno-političkog ustrojstva Republike Hrvatske izdvojena kao samostalna jedinica lokalne samouprave.

Skip to content