logo

Nova mjera za poljoprivrednike – Do 70 tisuća kuna bespovratno za solarne elektrane

Zagrebačka županija osmislila je novu mjeru za svoje poljoprivrednike. Riječ je o 800 tisuća kuna vrijednom javnom pozivu kojim poljoprivrednici mogu ostvariti do 70 tisuća kuna bespovratnih sredstava za ugradnju fotonaponskih sustava za proizvodnju električne energije – tzv. solarne elektrane na zgradama poljoprivredne namjene. Javni poziv otvoren je do 15. studenoga 2022. godine, odnosno do utroška proračunskih sredstava.

„U protekle tri godine Županija je s 3 milijuna kuna sufinancirala ugradnju fotonaponskih sustava, kondenzacijskih plinskih kotlova i kotlova na biomasu u kućanstvima, a sada smo, potaknuti brojnim upitima naših poljoprivrednika, odlučili po prvi puta raspisati javni poziv isključivo za ugradnju solarnih elektrana na krovove gospodarskih objekata na poljoprivrednim gospodarstvima“, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić dodavši da se Županija već dugi niz godina okreće zelenim, održivim politikama koje osim očuvanja okoliša pridonose i očuvanju prirodnih resursa.

Prihvatljivi prijavitelji na Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije na poljoprivrednim gospodarstvima u Zagrebačkoj županiji u 2022. godini su konvencionalni, profesionalni i mladi poljoprivrednici kojima je poljoprivreda osnovna ili dopunska djelatnost. Važno je da podnositelj zahtjeva bude i nositelj poljoprivrednog gospodarstva koji ima sjedište, odnosno prebivalište na području Zagrebačke županije.

Maksimalan iznos sredstava koji pojedini korisnik može ostvariti za ugradnju solarnih elektrana je 70 tisuća kuna, dok se intenzitet potpore po korisniku razlikuje te za konvencionalne poljoprivrednike iznosi do 30% vrijednosti ulaganja, do 50% za profesionalne poljoprivrednike te do 70% za mlade poljoprivrednike. Pritom vrijednost solarne elektrane mora iznositi najmanje 30 tisuća kuna.

Tekst javnog poziva, upute za prijavitelje i prijavni obrazac nalaze se na poveznici: https://www.zagrebacka-zupanija.hr/natjecaji/416/javni-poziv-za-dodjelu-potpora-male-vrijednosti-za

Ostavi komentar

Skip to content