logo

LOKALNI UZBORI 2021. – Obavijest biračima o adresama gdje mogu osobno pregledati odnosno zatražiti dopunu ili ispravak podataka upisanih u registar birača prema mjestu svoga prebivališta

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 14. travnja 2021. godine donijela je:

  • Odluku o raspisivanju izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i
  • Odluku o raspisivanju izbora za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike.

Odluke su objavljene u „Narodnim novinama” broj 39 od 14. travnja 2021. godine, a stupile su na snagu 15. travnja 2021. godine.

Za dan provedbe izbora određena je nedjelja 16. svibnja 2021. godine.

Nastavno na Objavu biračima Ministarstva pravosuđa i uprave, KLASA: 013-02/21-01/08, URBROJ: 514-07-03-02/01-21-03 od 15. travnja 2021. godine, daju se sljedeće obavijesti:

Zainteresirani birači mogu osobno pregledati odnosno zatražiti dopunu ili ispravak podataka upisanih u registar birača prema mjestu svoga prebivališta zaključno do srijede, 05. svibnja 2021. godine, svakim radnim danom u uredovno radno vrijeme nadležnih matičnih ureda na sljedećim lokacijama:

Obavijesti se mogu dobiti i u sjedištu Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i opću upravu Zagrebačke županije, kontakt osobe: Ljubica Jurčević i Kristina Mikšaj na brojeve telefona: OI/ 6345-247 i 01/6009-454, e-mail: Ijubica.jurcevic@zagrebacka-zupanija.hr i k.miksaj@zagrebacka-zupanija.hr

Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača putem poveznice Ministarstva pravosuđa i uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/.

Podsjećaju se birači da na lokalnim izborima mogu glasovati birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj i samo u mjestu svog prebivališta; uvjet za ostvarivanje prava glasovanja je važeća osobna iskaznica (iskaznice kojima je valjanost istekla nakon 11. ožujka 2020. godine kada je donesena Odluka o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovana virusom SARS COV2 smatraju se važećim).

Ako evidencije na kojima se temelji upis u registar birača ne sadrže podatak o nacionalnoj pripadnosti, birači mogu na zapisnik dati izjavu o nacionalnoj pripadnosti ili ispraviti upisani podatak. Posebno se pozivaju pripadnici nacionalnih manjina koji će napuniti 18 godina do dana održavanja izbora da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

Birači se na dan izbora ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

Obavještavaju se birači da su gradska vijeća: Grada Jastrebarskog, Grada Samobora, Grada Svete Nedelje, Grada Velike Goriee te općinska vijeća: Općine Bedenica, Općine Brdovec, Općine Kravarsko, Općine Pisarovina i Općine Pokupsko donijeli Odluke o raspisivanju izbora za članove vijeéa mjesnih odbora/gradskih četvrti, a koji će se održati na dan lokalnih izbora, 16. svibnja 2021. godine.

Birači koji prilikom dolaska na biračko mjesto utvrde da nisu upisani u izvadak iz zaključenog popisa birača (npr. osobe koje nemaju važeću osobnu iskaznicu), mogu na dan izbora dobiti potvrdu za glasovanje od ovlaštene osobe Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i opću upravu Zagrebačke županije od 07,00 do 19,00 sati.

Biraču će se izdati onoliko potvrda koliko se vrsta izbora provodi na njegovom biračkom mjestu, a svaka potvrda će sadržavati i podatak o vrsti izbora.

Oznake

Ostavi komentar

Skip to content