logo

Od 1. rujna prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 1. rujna u 9 sati započet će sa zaprimanjem prijava za energetsku obnovu obiteljskih kuća, za što je osigurano 203 milijuna kuna, pri čemu pojedino kućanstvo maksimalno može dobiti do 204 tisuće bespovratnih kuna. Ovo je drugi javni poziv koji se raspisuje u ovoj godini za ovu svrhu i na isti iznos.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u objavi na svojoj internetskoj stranici podsjeća da je, nakon što je Vlada 14. svibnja ove godine donijela izmjene i dopune Programa energetske obnove obiteljskih kuća, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 25. lipnja raspisao javni poziv za građane, a sa zaprimanjem prijava će službeno započeti 1. rujna.

Programom će se sufinancirati nekoliko aktivnosti, odnosno građani će moći dobiti do 60 posto bespovratnih sredstava za mjere kojima će se povećati toplinska zaštita svih elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora. To uključuje energetsku obnovu vanjskog zida, stropa, poda, krova, u smislu sve potrebne opreme i radova vezanih uz povećanje toplinske zaštite, uključujući primjerice hidroizolaciju, zamjenu konstrukcijskih elemenata krova i slično.

Osnovni uvjeti koje će građani morati zadovoljiti da bi dobili sredstva za energetsku obnovu kuća jesu da im je kuća:
1. zakonita – izgrađena temeljem građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta sukladno Zakonu o gradnji, odnosno svaka druga kuća koja je navedenim ili posebnim zakonom s njom izjednačena
2. da nije nadograđivana ili mijenjana u odnosu na akt koji dokazuje njenu zakonitost,
3. u kojoj je više od 50 posto bruto podne površine namijenjeno za stanovanje,
4. ima najviše 3 stambene jedinice ili ima građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600m2.
Na poziv mogu se prijaviti u kontinentalnoj Hrvatskoj samo obiteljske kuće koje su energetskog razreda D ili lošijeg.
Opravdani troškovi koji će se sufinancirati kroz ovaj projekt su: toplinska izolacija vanjske ovojnice, zamjena vanjske stolarije, sunčani toplinski sustavi, kotlovi na sječku/pelete, dizalice topline i fotonaponski sustavi.
Korisnici ovih sredstava moraju biti vlasnici ili suvlasnici (uz suglasnost svih suvlasnika) obiteljske kuće na kojoj bi se provodila obnova te moraju imati prebivalište na adresi te kuće, prijavljeno najkasnije s 1. lipnjem 2020.
Stopa sufinanciranja od 60% opravdanih troškova primjenjuje na sve prihvatljive aktivnosti energetske obnove obiteljske kuće, a Fond će korisnicima ovog programa dodijeliti sredstva za opravdane troškove u maksimalnom iznosu do 204 tisuće kuna s PDV-om.

Novost od ove godine je i način prijave te će se za sredstva biti moguće prijaviti isključivo putem sustava za e-Prijave na javne pozive Fonda. Za prijavu je potrebno pripremiti elektronske verzije (scanove) dokaza o prebivalištu, vlasništvu i zakonitosti građevine, ponudu izvođača, kao i ostalu dokumentaciju koja se navodi u tekstu javnog poziva.
Upravo zbog ovog načina apliciranja, a polazeći od rezultata javnog poziva za sufinanciranje kupnje električnih vozila (koji je bio u lipnju ove godine i gdje je sve bilo odrađeno u dvije minute s obzirom na broj prijava i raspoloživi iznos) – lako je moguće da će ovaj natječaj biti zaključen isti dan.


Sve druge detalje možete pronaći na sljedećim web adresama:
https://www.fzoeu.hr/hr/energetska_ucinkovitost/enu_u_zgradarstvu/energetska_obnova_obiteljskih_kuca/ 
https://www.fzoeu.hr/docs/javni_poziv_za_sufinanciranje_energetske_obnove_obiteljskih_kuca_v2.pdf 

Ostavi komentar

Skip to content