logo

Otkrij EU – 60.000 besplatnih karata mladima za putovanje Europom

Ako ste rođeni između 1. srpnja 2001. i 31. prosinca 2003. imate pravo na besplatnu propusnicu za putovanje Europom. Nakon pauze zbog koronavirusa ove se godine dijeli čak 60.000 tih propusnica, a prijave su već otvorene.

Otvoren je novi krug prijava za inicijativu Europskog parlamenta kojom se mladim ljudima želi omogućiti besplatno putovanje Europom.

Čak 60.000 mladih Europljana moći će putem programa ‘Otkrij EU’ osvojiti besplatne putne propusnice za odlazak u zemlje EU. Broj karata je nešto veći nego prijašnjih godina jer se, iznimno ovog puta, mogu se prijaviti i mladi koju su udovoljavali uvjetima u 2020. godini, kada je inicijativa odgođena zbog pandemije koronavirusa. Prijašnjih godina mogli su se mogli prijavljivati samo 18-godišnjaci.

Pokaz pokriva željeznicu, s tim da će se u ograničenom broju slučajeva moći koristiti i druge vrste prijevoza, kao vlak i trajekt, primjerice za mlade s poteškoćama ili pojedince koji moraju doputovati iz udaljenih područja. U iznimnim slučajevima bit će dozvoljeno putovanje zrakoplovom, poručuju iz Europskog parlamenta.

Dobitnici mogu na putu provesti do 30 dana između 1. ožujka 2022. i 28. veljače 2023. godine. Prijave se vrše putem Europskog portala za mlade , do 26. listopada 2021. u podne po srednjoeuropskom vremenu.

Tko se može prijaviti?
Uvjeti za prijavu :

  • morate biti rođeni između 1. srpnja 2001. i 31. prosinca 2003. (uključujući te datume)
  • morate imati državljanstvo jedne od država članica Europske unije u trenutku donošenja odluke o dodjeli
  • u internetski obrazac za prijavu morate upisati ispravan broj osobne iskaznice ili putovnice
  • morate odgovoriti na pitanja iz kviza (osim ako se prijavljujete kao član skupine).

U ovom krugu prijava postoje dvije iznimke:

  1. mogu se prijaviti i mladi koji sada imaju 19 ili 20 godina jer je njihov krug bio odgođen zbog ograničenja putovanja tijekom pandemije bolesti COVID-19
  2. mladi iz Ujedinjene Kraljevine i dalje smiju sudjelovati.

Detaljno pravila prijave možete proučiti ovdje.
a odgovori na najčešća pitanja u vezi prijava nalaze se ovdje

Napomenimo za kraj kako je projekt ‘Otkrij EU’ pokrenut još 2021., nakon prijedloga tijekom Europskog događanja za mlade (EYE) 2014.. Zastupnici Europskog parlamenta podržali su ga, a do sada je zahvaljujući tome oko 70 tisuća osamnaestogodišnjaka dobilo besplatnu kartu za putovanje Europskom unijom.

Ostavi komentar

Skip to content